Technológia

A geotermikus fúrás és a fúró berendezés bemutatása

A fúrás megvalósításához alkalmazott berendezés egy ZJ-302 típusú önjáró fúróberendezés, nyitott elejű, hidraulikusan kitolható árbóccal rendelkezik, magassága a betonalaptól számítva 38 méter. A berendezés teherbírása 180 tonna.

A geotermikus fúrás magyar szakértője

A Győri-Geotermikus Projekt fúrási feladatait a PannErgy Nyrt. leányvállalata, a DoverDrill Kft. végzi. A társaság szakemberei sok éves tapasztalattal rendelkeznek a geotermikus fúrás területén.

Iszapszivattyú egység

Az öblítéshez két összekapcsolt iszapszivattyú egység szükséges, melyek külön-külön és párhuzamosan is üzemeltethetőek. A szivattyúk meghajtása nagy teljesítményű dízel motorokkal (1300LE/db) és – a rugalmas erőátvitel biztosítására – hidraulikus nyomatékváltókkal történik. Az iszapszivattyúk jelentik az öblítőkör kiinduló pontját. Az öblítőkör fenntartásához, több mint 3000 liter/perc teljesítményre, és 160-170 bar nyomásra van szükség.

Villamosenergia- és levegőellátás

A berendezés villamosenergia- és levegőellátását két darab egyenként 363 kW (494 LE/db) teljesítményű VOLVO Penta motor, két db egyenként 304 kW (413 LE/db) teljesítményű Stamford generátor, és két darab egyenként 10 bar üzemnyomású Quincy kompresszor biztosítja.

Fúrótorony önjáró berendezése

Az önjáró berendezés végzi a fúrószerszám mozgatását, forgatását, és a béléscsövek beépítését. A berendezés lelke az emelőmű, amely a dobjára feltekert, és a koronacsigasoron és mozgócsigasoron átfűzött fúrókötél segítségével emeli és süllyeszti a fúrószerszámot.

árbóc magassága

PER-PE-01 fúrás mélysége

BON-PE-01 fúrás mélysége

Árbóc

Az árbóc fő teherviselője a 180 tonna teherbírású koronacsigasor és a 225 tonna teherbírású mozgócsigasor, valamint a vele egybeépített horog, és a 225 tonna teherbírású öblítő fej, amely egyrészt a szivattyúktól kiinduló nagy-nyomású iszaprendszerhez, a rotary tömlőhöz, másrészt a forgatórúdhoz csatlakozva biztosítja az öblítő folyadék fúrószerszámba juttatását, miközben lehetővé teszi annak forgatását.

A 6m magas munkapadon helyezkedik el a fúrószerszám forgatását végző kulcsfontosságú forgatóasztal, amelynek adott esetben a beékelt fúrószerszám teljes súlyát is viselnie kell. A forgatóasztal 700 mm nyílású, 315 tonna terhelhetőségű, és több mint 200 fordulatra képes percenként. A munkapadhoz csatlakozik a fúrómesteri irányítókabin, melynek számítógépes vezérlőpultja teszi lehetővé a fúrási tevékenység irányítását és vezérlését.

Fúrószerszám

A fúrószerszám megfelelő kiválasztásával és összeállításával válik lehetővé a kőzetbontást végző fúró szükséges terhelése. A PDC fúrók vágó élei a terhelés következtében behatolnak a kőzetbe, és a fúrószerszám forgatásával létrehozott forgatónyomaték hatására a kőzetből szilánkokat választanak le a kőzet nyírásával, hasításával. A terhelés biztosításához nagyméretű súlyosbítók, a nem kívánatos lyukelferdülés megakadályozására megfelelő kialakítású és méretű stabilizátorok, a káros rezgések enyhítésére pedig rezgéscsillapító szolgál.

Alacsony nyomású iszaprendszer

Az alacsony nyomású iszaprendszer az öblítőkör végső állomása. A fúrólyuk gyűrűsterébõl kiáramló, furadékkal telt iszap az iszaptartályba kerül, miután a tartályra szerelt rázószitákon átáramlik. A furadék a furadéktároló tartályba ömlik. Az iszapot meg kell szabadítani felesleges szárazanyagtartalmától, hogy az iszapszivattyúkon keresztül a fúrólyukba tiszta iszap áramolhasson vissza. Az iszap esetleges gáztartalmának kiválasztása a gáztalanító berendezéssel lehetséges. A tartályokban lévő iszap kondícionálására keverőlapátok és iszappuskák szolgálnak.

árbóc koronacsigasor teherbírása

árbóc mozgócsigasor teherbírása

árbóc öblítőfej teherbírása

munkapad forgóasztal teherbírása

Geofizikai szelvényezés

A geofizikai szelvényezés a béléscsövezés előtt az átfúrt rétegekről és a lyuk fizikai paramétereiről pontos információt szolgáltat (kútferdeség, kútkaliber, kúttérfogat).

Béléscsövezés

Fúrás közben, amíg az adott tervezett lyukszakasz lefúrásra nem kerül, nyitott lyukban történnek a műveletek. A béléscsövezés a fúrási tevékenység fontos mérföldköve, amikor az adott lefúrt nyitott lyukszakasz oldalfala kizárásra kerül egy béléscsőrakatnak a lyukba építésével. A lyukfal beomlása, omladozó rétegek harántolása állandó kockázatot jelenthetnek.

A nyitott lyukban az oldalfal kitámasztására a fúrási iszap szolgál, amíg nem történik meg a béléscsövezés, ami után stabil állapotba kerül a kút. Az utolsó béléscső beépítése után úgynevezett Liner akasztót alkalmaznak.

Cementezés

A cementezés egy speciális hő, rugalmasságtűrő és kötésidőzítő adalékanyagokból készített cementtej készítését, és annak lyukba, a béléscsőrakat és a lyukfal közé történő bejuttatását jelenti, cementező aggregátorok segítségével. Cementkötési szünetet kell tartani, amíg a speciális cement meg nem szilárdul, ezután végezhető kötésvizsgálat majd a következő szelvény továbbfúrása.

iszapszivattyúk teljesítménye

villamosenergia- és levegőellátását végző VOLVO Penta motorok teljesítménye

villamosenergia- és levegőellátását végző Stamford generátorok teljesítménye

Ferde vagy ferdített fúrás

A ferde vagy ferdített fúrás lényege, hogy az előfúrás iszapmotorral történik. A fúrófej forgatását egy olyan motorral végzik, amelyet az iszapnyomás hajt meg. Az iszapmotor lényege, hogy a fúrószerszámzat alján, közvetlenül a fúrófej után helyezkedik el, amelyet az iszapszivattyúk által fenntartott iszapkör nyomása hajt meg, és úgy forgatja a fúrófejet. A ferdeséget egy ferdítő ékkel szabályozzák, melyet a felszínről tudnak irányítani a ferdítő mérnökök. A felszín alatti ferdítési eszközökkel az iszapkörre ültetett rezgéshullámok által kommunikálnak, az iszap, mint hordozó közeg továbbítja a felszínre és a lyukba az információkat.

Kúttermeltetés

A lemélyítésre került péri termálkút befejező művelete, a kút és a réteg pontos hidraulikai paramétereinek vizsgálata. Ez a művelet a 2 300 m mélységű, a talpon 100 C-os kút folyamatos termeltetésével, majd geofizikai, hidraulikai vizsgálatával történik, amely során megadott paraméterek folyamatos ellenőrzésével követhető nyomon a kút teljesítőképessége. A kúttesztelés során a geofizikai mérések arra adnak módot, hogy a további tervezéshez a PannErgy Csoport legpontosabb információkat kapjon a várható vízhozamról, hőfokról, a víz fizikai és kémiai tulajdonságairól.

↓