Energiahatékonyság geotermikus hőellátással

A jövő év végére az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. egy jövőbe mutató geotermikus rendszer által termelt hőenergiát fog hasznosítani. Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója és Tóth Péter, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója és az Igazgatótanács tagja a mai napon magyar újságírókkal megtekintették az gyárterület közelében, Péren található fúrási bázist. Az üzembe helyezést követően a rendszer évente legalább 82.000 MWh hőenergiát szállít az Audi Hungariának. A környezetkímélő és hatékony energiafelhasználás valamint az energiamegtakarítás alapvető eleme a motor- és járműgyártó vállalat stratégiájának: 2018-ig az energiafelhasználást 25 százalékkal kívánják csökkenteni.

„A geotermikus rendszer üzembe helyezése egy újabb fontos mérföldkő a környezeti céljaink elérésében“, hangsúlyozta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója a bejáráson. „Az energia-hatékony és környezetkímélő technológiák használata központi eleme vállalati stratégiánknak. Jelenleg is a leghatékonyabb vállalatok közé tartozunk Közép-Kelet-Európában az energiafelhasználás terén.”

A kút tervezett fúrási mélysége kb. 2 400 méter, amelynek eléréséhez két hónap fúrási idő szükséges. A fúrás kezdete egyben a Győri Geotermikus Projekt indulását is jelent i, amely a régió geotermikus adottságainak ipari célokra történő felhasználását célozza.

„A győri beruházás, a termelő és visszasajtoló kutak fúrása mellett a teljes geotermikus fűtőrendszer kiépítését is magában foglalja”, fogalmazott Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója, az Igazgatótanács tagja. „A tervezett 11-12 kilométer hosszúságú csőrendszer mélyépítési munkáinak megkezdésére a sikeres fúrást követően 2014 őszén kerülhet sor. A PannErgy a Győri Geotermikus Projektet részben saját, másrészt európai uniós források felhasználásával valósítja meg.”

A legalább 82 000 MWh/év geotermikus hőenergia felhasználásával a jövőben az Audi Hungaria hőszükségletének 60 százaléka széndioxid-semleges úton fedezhető, így a széndioxidkibocsátás évente további 19 800 tonnával csökkenthető. A projekt csupán egy azon 380 intézkedés közül, amelyet a vállalat az elmúlt négy évben az energiahatékonyság növelése érdekében hozott. Ezek segítségével az Audi Hungaria összesen 57,6 GWh energiát takarított meg. Az új projekt keretében a vállalat a PannErgy Nyrt. leányvállalatával, a DD Energy Kft.-vel 17+15 éves hőenergia szállítási szerződést kötött. A PannErgy Csoport által megvalósításra kerülő projekt rendelkezik azokkal az engedélyekkel, melyek jelen fázisban szükségesek, és az előrehaladás során a további szükséges engedélyek is beszerzésre kerülnek.

Fenntarthatóság és az energia hatékony felhasználása mélyen beágyazott az Audi Hungaria vállalati stratégiájába. A prémium járműgyártó egy rendszerszintű koncepcióval rendelkezik. A környezetmenedzsment rendszerébe integrált energiamenedzsment egyik központi feladata a termelő- és tervező részlegekkel közösen a tanúsított menedzsmentrendszer keretében az energiacélok hosszú távú biztosítása. A középpontban, a hatékony és fenntartható energiatermelés mellett a már felhasznált források hatékony visszanyerése – kulcsszó energiavisszanyerés – valamint a gyártás és az épületgépészet területén az energiafelhasználás optimális szintre csökkentése áll.

↓